Tuesday, May 4, 2010

ROMANTIK BLAND OLJETANKAR


Baksidan av hotellet. Bakom fönstrerna ligger Spa anläggningen och restaurangen

Oljetankar, röda lyftkranar, en skylt mot Volvo Museum. ”Vad romantisk älskling, vart är vi på väg?” Sambon har organiserad en överraskning. I väskan finkläder, tränings- och badkläder samt tandborsten.

Solen följer med oss på Sveriges fjärde största ö, Hisingen.
ARKEN, Hotel & Art Garden Spa läser jag vid ingången av en stor träbyggnad. Lukt av rengöringsmedel. En inbjudande fåtöljgrupp och en brasa på min vänstra sida. En lång korridor med konst åt höger. Praktikanten Anna avslöjar med ett stort leende ”Ah, ni har bokat en sådant där Spa Paket?”. Mina ögon ploppar nästan ur av glädje.

Rummet på fjärde våningen i brun ton känns lite trångt. Jag saknar bilder, färg i rummet. En kall TV tittar snett på oss.

I tofflor och badrock passerar vi receptionen och ett antal kostymklädda konferensgäster.
Fågelkvitter, rinnande vatten och lugn musik välkomnar oss i den nyöppnade Spa anläggningen, en oas av ro. En genom tänkt inredning i naturens tecken.
En upptäcktsresa i harmonins värld startar här. I en skogstapetserad sal värmer vi upp våra rostiga kroppar med en muskelträning.

I Japansk anda, sittande på en liten pall, tvättar vi kropparna med skrubbtvål.En vattenfylld trähink hjälper oss att spola bort det gamla, orena.
Solen skiner fortfarande på terrassen på vägen till första våningen. ”Varma källor” står på den handmålade tavlan. Här får kroppen den ultimata avkopplingen i en bassäng med hett vatten och en underbar utsikt över Västerhavet.

* * *
Bakgrundsmusik, röster, klirrande glas och bestick. Ett vingligt bord mitt i restaurangen. Den förbeställda vegetariska middagen finns inte på kyparens lista. Köket klarar dock utmaningen och får en eloge från oss för presentationen på tallriken och den underbara nyttiga maten. Kvällssolen försvinner sakta långt borta på horisonten medan en deliciös dessert gör sin entré. Salen är full. Kvinnorna skrattar och fnittrar, kärlekspar smeker varandras händer bland vinglasen. Innan tröttheten tar över, duellerar vi vid biljardbordet bland Galleri Arkens konstutställning.


Förrätten

* * *

Få personer möter oss i den gamla simbassängen som idag har omvandlats till en enorm matsal där man bjuder på en rik frukostbuffé.

Dag två på Spa börjar med en ljuvlig ansiktsbehandling. Ulrika tar emot mig i ett halvt mörkt jordfärgad rum. Det tvättas och rengöres. Lotionen svider på huden. En ansiktsmassage omvandlar mig från en grå mus till en rosenkindad docka! Härligt!

7-lotusblommor yoga från Bhutan tar själen till en högre nivå. Kim vägleder oss i att andas korrekt med de olika chakra. Bubbelbad och bastu i ett flertal variationer avslutar vistelsen
här på Arken.


Kim vid Spa-disken

Överraskningen är lyckad. Även om receptionspersonalen inte verkade vara helt samspelta, så lämnar jag hotellet med en utvilad kropp och ett leende på läpparna!

”Vem sa att det skulle bli romantisk?” hör jag min sambo säga dagen innan när vi passerar oljecisternerna. Nu känns till och med dessa rostiga behållare stämningsfulla.

Text och Foto: Cornelia Schmidt 30 april 2010

1 comment:

  1. Laadukkaita kuvia sinulla blogissasi. Näin blogien katselulla on kiva tutustua muiden maiden kulttuuriin ja ihmisiin. Tule sinäkin katsomaan Teuvon kuvat blogi ja kerro myös kaikille sinun kavereillesi miksi kannattaa käydä katsomassa Teuvon kuvat blogi. Samalla saadaan teidän maanne lippu nousemaan korkeammalle minun blogissa. Jouluterveisn Teuvo vehkalahti Finland

    ReplyDelete